• petak 26. ožujka 2021. u 17.45 sati

RIBANJE I RIBARSKO PRIGOVARANJE

Hrvatska, 2020.

Režija: Milan Trenc

Trajanje: 97 minuta

Uvod: Vesna Prepelić Đuričković, prof. hrvatskog jezika

 

 

Dugometražni igrani film Ribanje i ribarsko prigovaranje, u režiji Milana Trenca, sniman je na autohtonim lokacijama djela koje je poslužilo kao predmet adaptacije (P. Hektorović: Ribanje i ribarsko prigovaranje). Radnja se odvija od trenutka kada pjesnik Petar Hektorović napušta izgradnju svojeg utvrđenog ljetnikovca Tvrdalja te provodi tri dana u društvu dvojice lokalnih ribara, Paskoja i Nikole. Tijekom putovanja scene stvarnosti izmjenjuju se s pjesnikovim snovima i vizijama te sjećanjima na njegovu mladalačku ljubav. Kroz dijaloge koji katkad parafraziraju antičke i renesansne teme, narodne mudrosti i pjesme, odvija se ribarenje u uvalama Hvara, Brača i Šolte. Sukob narodnog i knjiškog postaje priča o odnosu dva hvarska staleža s još uvijek bolnim sjećanjima na hvarsku bunu koji se na kraju, pred iskušenjima života, pretvara u opću ljudsku solidarnost.

Ribanje i ribarsko prigovaranje je dobilo i preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja svim srednjoškolskim nastavnicima koji tijekom nastavne godine s učenicima planiraju odlazak u kino. Ističe se da je riječ o „vrijednom djelu koje će učenike približiti hrvatskoj kulturnoj baštini i utjecaju kulturnog kruga na vlastiti identitet“.

Festivali i nagrade: Pulski filmski festival 2020. – Zlatna arena za glavnu mušku ulogu (Rade Šerbedžija); Zlatna arena za sporednu mušku ulogu (Leon Lučev); Zlatna arena za glazbu (Igor Paro)Filmski festival glumca 2020. Međunarodni filmski festival u Gangneungu 2020.

Teme za razgovor: književnost, povijest, kulturna baština

Izvor informacija: https://www.havc.hr/hrvatski-film/katalog-hrvatskih-filmova/ribanje-i-ribarsko-prigovaranje

Dob: 14+

Ulaznica: 10,00 kn