ŽENIJALNI DANI – 7. – 9. ožujka 2020.

Povodom Međunarodnog dana žena Centar za kulturu Čakovec se i ove godine pridružuje manifestaciji Ženijalni dani pa će se od 7. do 9. ožujka na rasporedu naći dva filma sa snažnim ženskim likovima.

Nezavisna kina diljem Hrvatske već petu godinu zaredom u suradnji s Hrvatskom mrežom neovisnih kino prikazivača, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra organiziraju ovu filmsku manifestaciju posvećenu ženama.

PROGRAM:

7. –  9. 3. 2020.

PODRŽITE DJEVOJKE

SUPPORT THE GIRLS

komedija/SAD/2018.

Godina proizvodnje:

2018

Režija: Andrew Bujalski

Scenarij: Andrew Bujalski

RASPORED PRIKAZIVANJA:

subota 7.3. u 18.00 sati

nedjelja 8.3. u 18.00 sati

ponedjeljak 9.3. u 18.00 sati

Uloge: Regina Hall, Haley, Lu Richardson, James LeGros, Shayna McHayle, Dylan Gelula, AJ Michalka, Brooklyn Decker, Jana Kramer, John Elvis, Lea DeLaria

Podržite djevojke pronicljiv je prikaz žena u muškom svijetu te suosjećajna oda američkoj radničkoj klasi, u kojoj neke od glavnih uloga neočekivano nose zvijezde serije Orange is the New Black i franšize Mrak film.

Festivali i nagrade:

SXSW Film Festival, BAM Cinemafes New York Film Critics Circle Awards (najbolja glumica Regina Hall)

Kralj mumblecorea Andrej Bujalski vraća se s novom atrakcijom – komedijom koja o eksploataciji žena govori na rubu političke korektnosti. Lisa je šefica u baru čija je politika zapošljavanje oskudno odjevenih konobarica. Svoj posao uzima ozbiljno te štiti djevojke od neprimjerenog i sirovog ponašanja gostiju. Unatoč Lisinoj predanosti poslu, njezin nekompetentni, rasistički nastrojen šef stalno traži razlog da je otpusti. Kao dobru priliku vidi Lisinu odluku da djevojke angažira u praonici automobila kako bi prikupile novac za kolegicu koja je autom udarila bivšeg dečka. A da stvar bude gora, tu je i provalnik zaglavljen u ventilacijskom otvoru…

Trajanje: 91 minuta

7.- 9. 3. 2020.

PORTRET DJEVOJKE U PLAMENU

PORTRAIT DE LA JEUNE FILLE EN FEU

komedija, drama/Francuska, 2019.

Režija: Céline Sciamma

Scenarij: Céline Sciamma

Uloge: Adèle Haenel,, Noémie Merlant

RASPORED PRIKAZIVANJA:

subota 7.3. u 20 sati

nedjelja 8.3. u 20 sati

ponedjeljak 9.3. u 20 sati

U maniri renesansnog slikarstva, film odiše rijetko viđenom stoičkom ljepotom i elegancijom, dok suptilna, minimalistička režija doprinosi nježnom i senzualnom portretu protagonistica. Prezentirajući istovremeno veliku ljubavnu priču i politički manifest za slobodu i pravo žene da odlučuje o svome tijelu, Sciamma se još jednom pokazala kao jedna od najvažnijih feminističkih redateljica svoje generacije. Film je na festivalu u Cannesu ovjenčan nagradom za najbolji scenarij i najbolji film LGBT tematike, čime je Sciamma postala prva žena kojoj je dodijeljena ta nagrada.

Na izoliranom otoku u Bretanji krajem 18. stoljeća susreću se Heloïse (Adèle Haenel), mlada plemkinja netom izašla iz samostana koju čekaju zaruke u Milanu, i Marianne (Noémie Merlant), slikarica koja na poziv djevojčine majke dolazi naslikati njezin portret kako bi je budući zaručnik prepoznao. No Heloïse se ne želi udati i odbija pozirati, stoga Marianne dobiva zadatak da bez djevojčina znanja naslika portret, a za to vrijeme će se predstavljati kao njezina pratiteljica. Svakodnevno druženje i prijateljstvo ubrzo će prerasti u žudnju i intenzivan ljubavni odnos.

Portret djevojke koja izgara četvrti je dugometražni film renomirane francuske redateljice Céline Sciamme, poznate po sjajnim coming of age dramama (Ljiljani, Tomboy, Cure) koje se bave LGBT i posebno djevojačkim identitetima. Novim radom redateljica po prvi puta zakoračuje u klasični žanr povijesne kostimirane drame, ali i dalje ostaje vjerna svom redateljskom prosedeu koji teži afirmirati ženski pogled u tradicionalno maskulinoj industriji. Preko priče o zabranjenoj ljubavi između slikarice i njezinog modela, Sciamma ingeniozno ispisuje povijest reprezentacije žena u slikarstvu i propituje njihovu poziciju kao pasivnog objekta.

Trajanje: 120 minuta

Ulaznica: 25,00 kuna