1. – 4. studeni

ANORA

romantična komedija, drama / SAD / 2024.

Režija: Sean Baker

Uloge: Mikey Madison, Paul Weissman, Lindsey Normington

 

 

Anora je mlada prostitutka iz Brooklyna koja upozna sina ruskog oligarha, Ivana te se u jednoj impulzivnoj večeri za njega uda. Kada vijest stigne do njegovog moćnog oca mafijaša u Rusiju, njezina bajka se prekida jer Ivanovi roditelji stižu u New York kako bi poništili brak. FIlm Anora ove godine rastura na filmskim festivalima. Gledatelji ga već nazivaju najboljim filmom godine.

U svibnju na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu Anora je odnijela najveću nagradu, Palm d’Or za najbolji film. Zanimljivo je da ova dramedija prati skoro identičan put koji je pratio film Parasite 2019. godine. Oboje su osvojili Palm d’Or iako nisu bili favoriti, oboje su na Toronto Film Festivalu osvojili treće mjesto, i oboje ih je distribuirao NEON. Podsjetimo, Parasite je na kraju na dodjeli Oscara osvojio kipić za najbolji film u povijesnoj dodjeli. Takav uspjeh možda će replicirati i Anora. Kritičari su oduševljeni ovim filmom koji zovu Pretty Woman s modernim štihom i manje glamuroznim likovima.

Redatelj Sean Baker poznat je po suradnji s novim glumcima ili čak s ljudima koji nikada nisu glumili (izuzev Willema Dafoea koji je bio u njegovom The Florida Projectu). Tako je i u ovom filmu. Anora nema nikakve velike filmske zvijezde zbog čega bi bilo još uzbudljivije da dođe do pozornice Oscara. Dosad nepoznata glumica Mikey Madison tumači glavnu ulogu i mnogi joj predviđaju nominaciju za najbolju glumicu. Ivana glumi Mark Eydelshteyn, a njegovog oca Yura Borisov.

 

RASPORED PRIKAZIVANJA:

subota 2.11. / 20.00 sati

nedjelja 3.11. / 20.00 sati

ponedjeljak 4.11. / 20.00 sati

 

Trajanje: 2 sata i 19 minuta

Informacije o filmu: BLITZ Hrvatska

Ulaznica: 4,00 €