Tribina Čakovec četvrtkom

26. studenoga 2020. u 20:00 sati

JAZZ FAIR

CUBISMO

ELVIS STANIĆ  GROUP

 

CUBISMO je sastav koji svira energičnu plesnu glazbu koja se temelji na afro-kubanskim ritmovima, ali u svom osebujnom i prepoznatljivom stilu. Osim salse i latin-jazza, u glazbi Cubisma osjećaju se i utjecaji jazza, hip-hopa, funka i rocka. Članovi sastava dolaze iz Hrvatske, Slovenije, Kube i Ekvadora te su najznačajniji sastav koji svira takvu vrste glazbe u ovom dijelu Europe.

Cubismo je dosada izdao šest CD-a, od kojih je većina i u svjetskoj distribuciji.

U svojoj karijeri Cubismo je surađivao s mnogim ovdašnjim, ali i svjetskim glazbenim zvijezdama. CD Motivo Cubano snimljen je na Kubi s članovima legendarnog Buena Vista Social Cluba, a na CD-u Viva la Habana gostovala je Yolanda Duke, koja je u to vrijeme bila pjevačica orkestra Tita Puentea. Usto, dugo i plodno surađuju i s Nelsonom Hernandezom, jednim od ponajboljih aranžera i producenata salse u SAD-u.

Cubismo je poznat i po visokoj glazbenoj kvaliteti i sviračkom umijeću svojih članova te je redovito nagrađivan strukovnim nagradama kao što su Porin, Crni Mačak, Status…

Najjača strana Cubisma ipak su koncerti i živi nastupi, tijekom kojih publiku redovito rasplešu golemom količinom pozitivne energije kojom zrače s pozornice.

Sastav je osnovan 1995. godine, a ime je dobio po skladbi “Cu-bi cu-bop” jazz trubača Dizzyja Gillespieja, koji je među prvima baš u toj skladbi izmiješao afro-kubanske s jazz ritmovima te ritmovima drugih glazbenih smjerova.

 

ELVIS STANIĆ je jedan od najboljih hrvatskih suvremenih gitarista i harmonikaša i najnagrađivaniji jazz skladatelj srednje generacije. Vođa je «Elvis Stanić Groupa», jazz fusion skupine koja spaja mediteransku melodioznost tradicionalne hrvatske glazbe s ritmovima latino izričaja i suvremenim jazz tendencijama.

Kao skladatelj, posebno je posvećen proučavanju kako hrvatske tako i svjetske tradicionalne glazbe, te je i na području tzv. world glazbe jedan od vodećih glazbenika u Hrvatskoj.

Elvis Stanić je rođen u Rijeci gdje je i započela njegova glazbena karijera. Započinje svirati sa šest godina. Nakon završetka klasične glazbene edukacije (instrument harmonika), posvećuje se jazz, blues i rock gitari. U 70-ima i 80-ima sklada i vodi nekoliko rock i pop bandova, djeluje kao studijski glazbenik i glazbeni producent na mnogim vrhunskim pop projektima glavnih zvijezda hrvatske glazbene scene.

U Perruggi 1994. osvaja nagradu Berklee College of Music Award for Outstanding Musicianship, a 1995. i nagradu za najtalentiranijeg novog studenta (Best Entering Student Talent) i potpunu stipendiju prestižnog američkog koledža iz Bostona gdje studira jazz kompoziciju i jazz gitaru. Tijekom bostonskih dana surađuje s mnogim američkim jazz glazbenicima (Jim Kelly, Dennis Montgomery, John Thomas, Bob Harrigan, Frank Williams,…)

Elvis Stanić je diplomirao i vizualne komunikacije na katedri za likovnu umjetnost Filozofskog fakulteta u Rijeci. Član je Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i International Association of Jazz Educators (IAJE).

Od 2001. predaje jazz gitaru na seminaru Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu. Organizator je i umjetnički direktor «Liburnia Jazz Festivala» i glazbeno-obrazovnog projekta «Jazz Ex Tempore» u Opatiji, a od 2015. je i predsjednik Hrvatske udruge istaknutih umjetnika (HUIG).

Elvis Stanić Group

Nakon povratka u Hrvatsku, 1996. g. osniva jazz fusion skupinu Elvis Stanić Group koja postaje jedna od najboljih jazz skupina u Hrvatskoj. Zajedno snimaju četiri albuma s originalnim skladbama koje osvajaju gotovo sve nacionalne glazbene i diskografske nagrade (8 puta nagradu Porin za najbolje jazz skladbe, albume i instrumentalnu glazbu). 2004. izlazi album Introspection, rijetki hrvatski jazz «best of» album na kojem su zastupljene skladbe s prethodnih albuma.

Festivali i suradnje

Elvis Stanić je samostalno ili s Elvis Stanić Group nastupao na mnogim jazz festivalima u zemlji i inozemstvu (SAD, Velika Britanija, Bugarska, Nizozemska, Austrija, Italija, Slovenija, Turska, Njemačka, Norveška, Grčka, Srbija, BiH, Mađarska, Crna Gora), a posebno se ponosi činjenicom da je dva puta (1998. i 2003.) nastupio kao jedini hrvatski predstavnik na najvećem svjetskom jazz festivalu u Montreauxu.

U njujorškom Lincoln Centru 2009. nastupio je kao gost Lennyja Whitea, Bustera Williamsa, Georgea Calligana.

Kao free-lance gitarist i producent surađivao je s najznačajnijim jazz glazbenicima u Hrvatskoj, kao što su Boško Petrović, Big Band HRT-a, Neven Frangeš, Mario Mavrin, Tamara Obrovac, Matija Dedić i drugi  te svijetu (Gilberto Gil, Django Bates, Buster Williams, Lenny White, Scott Kinsey, Hadrien Feraud, Mike Baker, Katisse Buckingham, Martin Drew, Bobby Thomas Jr, Alwin Queen, Furio di Castri, Karen Asatrian,…).

World glazba

Elvis Stanić od 1992. g. surađuje s pjevačkim sastavom Putokazi za koje potpisuje skladbe za šest albuma. 1997. započinje s trilogijom world glazbe – albumi: Zemlja koji uključuje obrade hrvatskih tradicionalnih pjesama, Nova zemlja koji predstavlja Stanićevo viđenje tradicionalnih skladbi svjetske baštine i Hrvatske narodne uspavanke koji izlazi i kao prilog istoimenoj slikovnici. S ovim projektima Putokazi nastupaju u Japanu na EXPU 2005.

Elvis Stanić 2003. aranžira izvorne bosanske sevdalinke za novi projekt jednog od najznačajnijih hrvatskih kantautora – Ibricu Jusića. Albumi Amanet i Amanet 2 donose skladbe koje, svaka na svoj način, predstavljaju bisere sevdaha i balkanske ljubavne poezije.

Pop glazba

Od početka 80-ih godina, kao producent i aranžer na brojnim albumima hrvatskih pop izvođača sudjeluje u stvaranju albuma i koncertnim nastupima s Đorđem Balaševićem, Šajetom, Josipom Lisac i Oliverom Dragojevićem, te mnogima drugima.

Scenska glazba

Stanić se bavi i skladanjem scenske glazbe, te je napisao tri dječja mjuzikla Ema, Neposlušna priča i Slomljeno jato i surađivao s nacionalnim kazališnim kućama u Rijeci, Splitu, Zadru i Puli.

Ulaznica: 50,00 kuna