49. MAJSKI MUZIČKI MEMORIJAL JOSIP ŠTOLCER SLAVENSKI

Centar za kulturu / Galerija / četvrtak, 12.5.2022. u 19.00 sati – otvorenje 

Trajanje: 12. – 23.5.2022.

Izložba slika

DINO SURAĆ

U POTRAZI ZA IZVOROM

  • Glazbeni program:

TAMARA KORUNEK, sopran

MARKO ŽERJAV, gitara

Imala je majka, Voda zvira

Boja, ton, ritam, motiv i kompozicija isprepleteni su i nedjeljivi gradivni i vezivni elementi muzikalnosti i likovnosti. Glazba, koju sam Platon naziva osjetilnim očitovanjem prirodnog sklada, eterična je i neopipljiva dok djela likovne umjetnosti, koristeći isti vokabular, omogućavaju materijalizaciju misli, emocije i stvaralačkog impulsa. Spona koja vezuje glazbu s likovnošću potvrđuje se kroz stvaralaštvo Dine Suraća koji se svojim akrilima, nalik na metafizičke prostore koji izrastaju iz predmetne pojavnosti glazbenih instrumenata, nadovezuje na skladateljski opus Josipa Štolcera Slavenskog. Traganje za izvorom sklada, harmoničnosti i harmonije unutar vlastitog izričaja kao i težnja k otkrivanju harmonije samog svemira i svega što nas okružuje svojstveni su radu obaju autora i pričaju priču ovogodišnje izložbe uz Majski muzički memorijal.

U POTRAZI ZA IZVOROM
Glazba nas veže i spaja, progovara univerzalnim jezikom čiji je vokabular duboko usađen u (pod)svijest svakog pojedinca – kao i kod likovnosti ili bilo kojeg drugog vida stvaralaštva, to je jezik koji ne moramo naučiti da bismo ga pojmili. „Čitanjem“ međusobnih odnosa građevnih elemenata bilo kojeg umjetničkog djela, neovisno o mediju, tražimo red, simetriju i sklad konstruirajući smisao koji u nama potiče senzibilitet ili pak stvara otpor ako ga ne pronađemo. Suštim promatranjem svega što nas okružuje, svijeta naizgled disonantnog i pretrpanog znakovljem, ugušenog zvucima i prividno nepovezanim događajima, primorani smo tražiti ravnotežu unutar kaosa.

Gdje se, dakle, nalazi izvorište harmonije i sklada – izvorište bilo koje kreacije ili stvaralačkog impulsa koji ima moć kroz gotovo alkemijski proces tu metafizičku ideju o skladu opredmetiti?  Potraga za dodirnom točkom fizičkog i metafizičkog svijeta okupira  čovječanstvo još od vremena grčkih filozofa, a za kozmičkom harmonijom tragali su mnogi  umjetnici poput Josipa Štolcera Slavenskog koji kroz „astroakustiku“ teži otkrivanju „pratona“ tj. vibracije kozmosa čija se harmonija preslikava na harmoniju svijeta i glazbe u njemu. Iako Štolcerova potraga nije polučila željeni rezultat, nadahnula je i potaknula stvaralaštvo mnogih. Izložba akademskog slikara Dine Suraća koja nosi simboličan naziv „U potrazi za izvorom“ nadovezuje se upravo na Štolcerova promišljanja.

Suraćeva platna na kojima analizira, fragmentira i sintetizira glazbala u nove krajobraze spoj su likovne harmonije s onom glazbenom na čijoj podlozi nastaju. Transcendentalni pejzaži u maniri metafizičkog slikarstva, uz glazbala, prikazuju nedefinirane prostore tek naznačene pokojim zidom, cestom ili puteljkom koji promatrača odvode u nepoznato i potiču znatiželju. Poput glazbe koja ima moć probijanja fizičkih, ali i spiritualnih barijera, Suraćevi motivi izlaze iz kadra i šire se u beskonačnost potencijalno ispunjavajući nesagledive prostore van dosega promatračeva oka. Elementi svojstveni muzikalnosti – boja, ton, ritam, motiv i kompozicija, replicirani kroz slikarska platna, potvrđuju srodnost stvaralačkog ishodišta obaju medija i sugeriraju mogućnost zajedničkog izvorišta za kojim, iako je onkraj našeg dosega, ne smijemo prestati tragati.

Tanja Karas, mag. hist. art

Dino Surać rođen je 1990. u Zadru. Završio je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn, smjer grafički dizajn. Godine 2014. diplomirao je slikarstvo na ALU u Širokom Brijegu u klasi prof. Antuna Borisa Švaljeka. Dobitnik je Rektorove nagrade 2010. godine Sveučilište u Mostaru i Javno priznanje 2012. za najboljeg studenta u Općini Poličnik.

Po povratku u Zadar, bavi se pedagoškim radom kao učitelj likovne kulture u OŠ Starigrad, OŠ Petar Zoranić, Nin i KOŠ Ivo Mašina, Zadar. Sudjelovao na više skupnih i samostalnih izložbi, bijenala, likovnih kolonija i javnih radova. Od 2014. član HDLU-a Zadar.

Trajanje izložbe: 12. -23.5.2022.