DJEČJI ŽIRI DONIO ODLUKU DA JE LASSIE 2: NOVA PUSTOLOVINA NAJBOLJI FILM 12. REVIJE FILMOVA ZA DJECU

Učenice III. osnovne škole Čakovec Ariela Bujanić (5.r.) , Stela Rameša (5.r.) i Larisa Logožar (7.r.) bile su članice Dječjeg žirija i sve su filmove Revije gledale s velikom pažnjom te na kraju donijele odluku o tri najbolja filma:

  1. LASSIE 2: NOVA PUSTOLOVINA
  2. MOJ ŽIVOT KAO LOTTA
  3. PATKE SELICE

Obrazloženje žirija

Na ovogodišnjoj 12. Reviji filmova za djecu prikazano je 6 filmova koje smo gledale od 4. do 7. ožujka 2024. godine. Kao članice žirija imale smo prigodu uživati u različitim vrstama animiranih i igranih filmova te smo posljednjeg dana, nakon projekcije zadnjega filma, zajedno odabrale svoja 3 najdraža filma.

Treće mjesto pripalo je poučnom animiranom filmu “Patke selice”. Simpatične šale i humoristični događaji učinili su ovaj film posebno zanimljivim i vedrim, a posebno su ga obogatili glazba i zvukovi koji prate dogodovštine pačje obitelji Mallard. Teška borba za prvo mjesto vodila se između dva filma: Moj život kao Lotta“ i Lassie 2. Na kraju je drugo mjesto pripalo filmu “Moj život kao Lotta” u kojem nas je oduševila Lotta i njezino društvo koje zajedno doživljava zanimljive avanture dok rješava jednu veliku tajnu. Zabavni i topao sadržaj ovoga filma upotpunjuju i šaljive animacije koje mu daju dodatnu draž. Gledajući film može se uočiti mnogo zanimljivih kadrova i kutova snimanja, a glazba i zvuk dodatno pojačavaju cijeli doživljaj.

Prvo mjesto pripalo je igranom filmu za djecu “Lassie 2: Nova pustolovina”. Glavna junakinja, škotska ovčarka Lassie svojim vještinama i mudrošću pobijedila je otmičare. Zanimljivi kadrovi i kutovi snimanja, ljepota prirode južnoga Tirola te kombinacija napete i opuštajuće glazbe svakako doprinose atmosferi filma. Očarale su nas lude avanture djece i pasa ispunjene napetošću, strahom, smijehom, zabavom i ljubavlju. Iako je prošlo više od osamdeset godina od njenog prvog pojavljivanja na filmskom platnu, Lassie ni ovaj puta nije razočarala. Oduševila je i nas kao i gledatelje u dvorani!

Ovo je bilo naše prvo sudjelovanje u Reviji na ovakav način. Zadatak koji smo dobile bio je odgovoran, ali smo se sve tri složile da smo u njemu uživale. Jako nam se sviđa ovaj projekt i posebno zahvaljujemo organizatorima, prekrasnim dragim ljudima koji su nam pomogli i usmjeravali nas. Osjećamo se ponosnima što smo ove godine mogle biti članice Dječjeg žirija  za odabir najboljih filmova jer smo i na ovaj način mogle pokazati da filmovima pristupamo  ozbiljno, da ih smatramo važnima u odgoju i obrazovanju djece, a ne samo sredstvom zabave. Hvala organizatorima i svim djelatnicima Centra za kulturu na pozivu i gostoprimstvu.