• 7. listopada u 17.45 sati

BELLE: ZMAJ I PJEGAVA PRINCEZA

Ryû to sobakasu no hime

 

Japan /  2021. / 121 minuta

Žanr: avantura fantazija

Režija: Mamoru Hosoda

Uvod: Koviljka Lazar, filmska djelatnica, voditeljica ureda Hrvatske nezavisne Kino mreže

Suzu je sramežljiva srednjoškolka koja godinama živi kao vlastita sjena. Jednoga dana ulazi u viritualni svijet pod imenom U, koji postaje njen dodir s ljubavlju i širom zajednicom. U njemu postaje poznata pjevačica Belle. Pjevanje je Belle uspomena na majku koja je umrla, a ulaskom u virtualni svijet ponovno otkriva taj svoj talent. Kada u velikom, za Belle čarobnom virtualnom svijetu, upozna tajanstvenu „zvijer”, odlazi na putovanje puno avantura i izazova u želji da otkrije njezin pravi identitet, ali i svoje pravo ja…
Ova suvremena inačica klasične bajke Ljepotica i zvijer, vjerno prikazuje način na koji se ponašamo u virtualnom svijetu gdje smo zaštićeni od okrutnije i hladnije realnosti stvarnog svijeta, a progovara i o uvijek aktualnoj temi odrastanja i nesigurnostima koje se vežu uz to razdoblje ljudskog života.

Teme za razgovor: anime, virtualno, odrastanje, nesigurnost

  • 4. studenoga u 17.45 sati

RIBANJE I RIBARSKO PRIGOVARANJE

 

Hrvatska, 2020. / 97 minuta

Žanr: drama

Režija: Milan Trenc

Uvod: Zlatka Grahovec Soldat, profesorica hrvatskog jezika

Dugometražni igrani film Ribanje i ribarsko prigovaranje, u režiji Milana Trenca, sniman je na autohtonim lokacijama djela koje je poslužilo kao predmet adaptacije (P. Hektorović: Ribanje i ribarsko prigovaranje). Radnja se odvija od trenutka kada pjesnik Petar Hektorović napušta izgradnju svojeg utvrđenog ljetnikovca Tvrdalja te provodi tri dana u društvu dvojice lokalnih ribara, Paskoja i Nikole. Tijekom putovanja scene stvarnosti izmjenjuju se s pjesnikovim snovima i vizijama te sjećanjima na njegovu mladalačku ljubav. Kroz dijaloge koji katkad parafraziraju antičke i renesansne teme, narodne mudrosti i pjesme, odvija se ribarenje u uvalama Hvara, Brača i Šolte. Sukob narodnog i knjiškog postaje priča o odnosu dva hvarska staleža s još uvijek bolnim sjećanjima na hvarsku bunu koji se na kraju, pred iskušenjima života, pretvara u opću ljudsku solidarnost.

Ribanje i ribarsko prigovaranje je dobilo i preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja svim srednjoškolskim nastavnicima koji tijekom nastavne godine s učenicima planiraju odlazak u kino. Ističe se da je riječ o „vrijednom djelu koje će učenike približiti hrvatskoj kulturnoj baštini i utjecaju kulturnog kruga na vlastiti identitet“.

Festivali i nagrade: Pulski filmski festival 2020. – Zlatna arena za glavnu mušku ulogu (Rade Šerbedžija); Zlatna arena za sporednu mušku ulogu (Leon Lučev); Zlatna arena za glazbu (Igor Paro)Međunarodni filmski festival u Gangneungu 2020. Međunarodni filmski festival u Beogradu – FEST 2021.Betina Film Festival 2021. – Posebne projekcije Filmski festival glumca 2021. – Zlatni Orion za najbolju glavnu mušku ulogu (Rade Šerbedžija); Srebrni Orion za najbolju sporednu mušku ulogu (Leon Lučev)Međunarodni filmski festival u Tiburonu 2021. – nagrada za najbolju kameru (Ivan Zadro)

Teme za razgovor: književnost, povijest, kulturna baština, adaptacija književnog predloška, nacionalno književno djelo

  • 17. studenoga – UZ MEĐUNARODNI DAN SREDNJOŠKOLACA

BESPLATNE FILMSKE RADIONICE

Jesenska radionica – za učenike uz 17. 11. Međunarodni dan srednjoškolaca

Voditeljica: Marina Zlatarić, profesorica hrvatskog jezika

Tema: Izrada glazbenoga spota na zadani instrumental

(filmska izražajna sredstva, razgovor o idejama, pisanje sinopsisa, snimanje

kadrova, montaža spota, projekcija i analiza)

Mjesto: Mala scena Vinko Lisjak / Centar za kulturu Čakovec

Vrijeme: 17. /18./ 19. studenoga  / 10.00-13.00 sati i 16.00-18.00 sati

  • Četvrtak 17. studenoga u 13.00 sati

PROJEKCIJA FILMA: MOONAGE DAYDREAM

Njemačka / Sjedinjene Američke Države, 2022., 140 min.

Ulaznica: 10,00 kuna

  • 2. prosinca u 17.45 sati

MOONAGE DAYDREAM

Njemačka / Sjedinjene Američke Države, 2022., 140 min.

Žanr: glazbeni

Režija: Brett Morgen

Uvod: Dina Pokrajac, filmska kritičarka

Moonage Daydream osvjetljava život i genijalnost Davida Bowieja, jednog od najplodnijih i najutjecajnijih umjetnika našeg vremena i prvi je film koji je podržao David Bowie Estate, koji je redatelju omogućio neviđeni pristup njihovoj kolekciji. Ispričan uzvišenim, kaleidoskopskim slikama, osobnim arhiviranim snimkama, neviđenim izvedbama, te utemeljen glazbom i riječima Davida Bowieja, Moonage Daydream poziva publiku da urone u jedinstveni svijet koji je “Bowie”. Godine 2018. Morgenu je dodijeljen pristup bez presedana Bowiejevom arhivu koji obuhvaća cijeli životni materijal, uključujući opsežan katalog neviđenih snimaka i osobnu kolekciju njegove vlastite umjetnosti i poezije. Morgen je proveo četiri godine sklapajući film i još 18 mjeseci dizajnirajući zvučnu kulisu, animacije i paletu boja. Tijekom svoje karijere, kroz generacije, Bowie nas je učio da su naše razlike naše snage. S filmom Moonage Daydream, Bowie nam daje putokaz kako preživjeti 21. stoljeće, pozivajući publiku da slavi njegovu ostavštinu kao nikada prije.

Teme za razgovor: glazbeni film, biografski film, glazba, David Bowie, umjetnost