30. lipnja

19:30 sati

Crkva sv. Jeronima, Štrigova 29

 

KONCERT

Tradicija u koncertnom ruhu 

 

Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije osnovan je 1941. godine pod nazivom Tamburaški zbor kao ansambl za izvođenje tradicijske glazbe, vezan isključivo za radijski program. Otad Orkestar u emisijama Radija i Televizije predstavlja hrvatsku narodnu glazbu. Velik dio programa tvore koncertna djela pisana za tambure.

Prvi dirigenti bili su Josip Stojanović, Vladimir Mutak, Željko Brkanović i Zlatko Černjul. Gotovo četiri desetljeća, od 1985. do 2022. godine, orkestar je predvodio Siniša Leopold. Iako je i prije njegova dolaska bilo povremenih nastupa u javnosti, primjerice na festivalima u Krapini i Požegi, upravo je zahvaljujući nastojanjima Siniše Leopolda ansambl izišao iz studija te uspostavio kontinuiranu praksu nastupanja pred publikom. Od sviranja po ratištima početkom 1990-ih preko opsežnih inozemnih turneja (Južna Amerika, Južnoafrička Republika, Australija, Malezija, SAD, Kanada, Kina) do današnjega stalnog koncertnog ciklusa U ozračju tambure (od 2002.), novogodišnjih koncerata Valceri, polke i druge špelancije i redovitih dobrotvornih koncerata, Tamburaški orkestar HRT-a imao je jednu od najvažnijih uloga u promicanju tambure i tamburaštva, koja uz glazbenu ima i kulturološku vrijednost prepoznatu i u svijetu.

Svojim djelovanjem, trajno zabilježenim na dragocjenim snimkama u fonoteci HRT-a, odražava sve promjene koje je tambura prošla od narodnoga do umjetničkoga glazbala iznimnih mogućnosti. Usporedno s izlaskom na pozornice uvelike je proširen i repertoar orkestra pa uz originalne skladbe izvodi i glazbu s područja jazza, ozbiljne, filmske, zabavne i lake orkestralne glazbe u aranžmanima za tambure te potiče hrvatske autore na pisanje novih djela, a izvođače raznih izričaja na suradnju.

Godine 2011. Hrvatsko društvo skladatelja dodijelilo je Tamburaškom orkestru HRT-a nagradu Vatroslav Lisinski za cjelokupni doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu u sedamdeset godina djelovanja. Orkestar je vrlo aktivan i na području diskografske djelatnosti. Za album 7 desetljeća 1941. – 2011.: Hrvatski skladatelji u ozračju tambure orkestar je 2012. godine osvojio nagradu Porin za najbolji album tamburaške glazbe, a u istoj kategoriji nagradu Porin osvojio je i album Pozdrav Zagorju snimljen uz Kvartet Gubec (2016.) te album Siniša Leopold i Tamburaški orkestar HRT-a (2017.). Porinom je 2020. godine nagrađen i album Kajkavski biseri, koji su Tamburaški orkestar HRT-a i maestro Siniša Leopold snimili uz Bojana Jambrošića. Posljednji album je Kolendo, kolendo, veselo, veselo uz klapu Kaše (Scardona, HRT, 2023.)

Od sezone 2023./2024. umjetnički voditelj Tamburaškog orkestra HRT-a je Matija Fortuna.

 

Matija Fortuna, dirigent

Matija Fortuna (Koprivnica, 1985.) maturirao je 2001. u Glazbenoj školi Alberta Štrige u Križevcima na Odsjeku za tamburu kao prvi maturant u povijesti Hrvatske na tom instrumentu. Na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je glazbenu teoriju pod mentorstvom Berislava Šipuša (2009.) te orkestralno dirigiranje u klasi Vjekoslava Šuteja i Uroša Lajovica (2011.).

Dobitnik je Top stipendije za top studente u akademskoj godini 2010./2011. U okviru programa Erasmus za razmjenu studenata, petu godinu studija dirigiranja proveo je na Akademiji za glazbu i scensku umjetnost u Beču, na kojoj je završio i poslijediplomski studij dirigiranja u klasi Uroša Lajovica (2013.). Usavršavao se kod uglednih dirigenata i sudjelovao je na raznim dirigentskim seminarima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Bio je umjetnički suradnik na Akademiji za glazbu i scensku umjetnost u Beču, a 2015. asistirao je Georgu Fritzschu u pripremi opere Strijelac vilenjak na opernom festivalu Jopera u Jennersdorfu. Bio je polufinalist međunarodnog dirigentskog natjecanja Lovro von Matačić 2015. godine. Radio je na nizu opernih i simfonijskih produkcija nacionalnih kazališnih kuća u Rijeci i Zagrebu i Slovenskog narodnog gledališča u Mariboru te nastupao sa Zagrebačkom filharmonijom, Varaždinskim komornim orkestrom, Hrvatskim komornim orkestrom i Zadarskim komornim orkestrom. Surađuje sa Simfonijskim orkestrom, Zborom i Tamburaškim orkestrom HRT-a. U dvorani Universität der Künste u Berlinu dirigirao je simfonijski koncert povodom 30. obljetnice njemačko-hrvatskih diplomatskih veza 2021.

Zaposlen je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu kao docent na Odsjeku za dirigiranje, harfu i udaraljke. Od rujna 2021. godine šef je dirigent Orkestra mladih glazbenika.

U sezoni 2023./2024. postaje umjetnički voditelj Tamburaškog orkestra HRT-a.

 

Program

Adalbert Marković: Međimurski pejzaž

Trad., obr. Dubravko Češnjak: Međimurski lepi dečki

Trad., obr. Božo Potočnik: Da bi se zrušile te legradske gore

Zlatko Potočnik: Podravska jesen

Božo Potočnik: Dohvati crvenu trešnju

Davor Bobić: Molto Baranja

Tihomir Ranogajec: Panonska rapsodija

Pablo de Sarasate, obr. Dominik Škrabal: Zigeunerweisen op. 20

bisernica solo: Marko Blašković

 

Josip Andrić: Bunjevačka elegija

Božo Potočnik: Sunčane ravni

Boris Benini: Na izvoru

Solisti: Dubravko Češnjak – bisernica, Roman Gross – udaraljke, Goran Klisurić – udaraljke, Dino Celizić – čelo)

Krunoslav Dražić: Šokačka nadigravanja