Tribina Čakovec četvrtkom 19.5.2022. u 20 sati

KOŠNICA

HIVE / Zgjoi

drama / Kosovo, Švicarska, Makedonija, Albanija / 2021.

Režija: Blerta Basholli

Uloge: Yllka Gashi, Çun Lajçi, Aurita Agushi, Kumrije Hoxha

*Film je prilagođen slijepim i slabovidnim osobama, tako da ga osobe s oštećenjem vida također mogu pogledati uz pomoć mobilne aplikacije MovieReading.

Snimljen prema istinitim događajima film je apsolutni pobjednik prošlogodišnjeg Sundance Film Festivala – dobitnik je nagrada za najbolji film od žirija i od publike, kao i nagrade za najbolju režiju. Bio je jedan od 15 finalista nominiran za Oscar u kategoriji najbolji međunarodni film.

Radnja donosi dirljivu i snažnu priču o upornosti žene koja unatoč velikom pritisku okoline uspijeva izgraditi bolji život za sebe i svoje sumještanke.

Fahrijin je muž nestao za vrijeme rata na Kosovu. Nakon što njegove pčele prestanu proizvoditi med, glavni izvor prihoda cijele obitelji, počinju se gomilati financijski problemi. Fahrije odlučuje početi proizvoditi ajvar i pokreće mali poljoprivredni obrt sa još nekoliko žena iz sela. Patrijarhalna seoska zajednica u kojoj žive, međutim, na njihov pothvat ne gleda blagonaklono…

Trajanje: 84 minuta

Ulaznica: 30,00 kuna

Učenici (10 i više), studenti, umirovljenici, organizirani posjet (10 i više) 20,00 kuna

Blerta Basholli, scenaristica/redateljica jedinstvenog vizualnog stila, čije se priče bave društvenim i rodnim temama na Kosovu. Studirala je film na Umjetničkoj školi Tisch Sveučilišta u New Yorku. Ondje je 2008. osvojila Dekanovu nagradu. Godine 2011. vratila se na Kosovo, gdje je radila na nekoliko kratkih i dugometražnih filmova. Košnica joj je dugometražni debi.