Centar za kulturu Čakovec

  • Dvorana Zrinski/Scheier / utorak / 24. listopada 2023. / 19.00 sati

KONCERT

  • ORGANIZIRAN UZ POTPORU MINISTARSTVA KULTURE I MEDIJA REPUPLIKE HRVATSKE

LOVRO MERČEP / saksofon

KREŠIMIR STARČEVIĆ / klavir

U Dvorani Scheier/Zrinski ćemo 24. listopada u 19 sati ugostiti i saksofonistu Lovru Merčepa. Koncertna publika nema često priliku slušati recital klasičnog saksofona pa su u želji da se instrument predstavi publici u zanimljivom svjetlu, Lovro Merčep i Krešimir Starčević osmislili hrvatsko-francuski program koji se sastoji od originalnih djela pisanih za ovaj sastav, ali i transkripcija. Skladbe Paule Maurice i Georgesa Bizeta standardan su dio saksofonističke literature, dok posebno mjesto u programu zauzima Dešpaljev Koncert za saksofon, prvo koncertantno djelo jednog hrvatskog kompozitora za ovaj instrument. Publika će također imati prilike čuti transkripciju poznate Les Folies d’Espagne Marina Maraisa kao i skladbu Domande senza risposta Petra Bergama.

Duo u sastavu Lovro Merčep, saksofon i Krešimir Starčević, klavir suradnju je započeo 2008. i vrlo je aktivan na hrvatskoj glazbenoj sceni. Do sada duo se predstavio publici u Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini nastupajući na festivalima i ciklusima.

Ulaznica: 3,98 € / 29,99 HRK / u prodaji na blagajni Centra za kulturu Čakovec

Lovro Merčep (Zagreb, 1990), naobrazbu je stekao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Konzervatorijima u Lyonu, Versaillesu i Amsterdamu. Tijekom studija bio je stipendist grada Samobora, Zaklade Adris i Francuske vlade, dobitnik Rektorove i Dekanove nagrade Sveučilišta u Zagrebu, Plakete grada Samobora, te je jedan od dobitnika nagrade Mladi glazbenik godine Zagrebačke filharmonije za umjetnička postignuća u 2016. godini.

Kao solist i komorni glazbenik nastupao je na festivalima i koncertnim ciklusima u Hrvatskoj i inozemstvu, surađujući s perspektivnim hrvatskim glazbenicima od kojih se posebno ističu Aljoša Jurinić, Marin Maras, Krešimir Starčević, Franjo Bilić, Srđan Bulat i Filip Merčep. Zapaženi su solistički nastupi uz Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebačke soliste, Simfonijski orkestar RTV Slovenije, Komorni gudački orkestar Slovenske filharmonije, Hrvatski komorni orkestar, Dubrovački simfonijski orkestar i Vokalni ansambl Antiphonus, pod ravnanjem Tomislava Fačinija, Uroša Lajovica, Berislava Šipuša, Ena Shaoa, Stefana Mazzolenija.

Laureat je brojnih državnih i međunarodnih natjecanja, među kojima se ističu 7. međunarodno saksofonističko natjecanje u Novoj Gorici (Slovenija), Concours Européen de Saxophone u Gapu (Francuska), 1. međunarodno natjecanje saksofonista Josip Nochta u Zagrebu.

Lovro osobitu pažnju posvećuje promicanju glazbenih djela hrvatskih skladatelja, predstavljajući ih kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Godine 2016. snimio je trajnu studijsku snimku Sinfoniette za alt saksofon, gudače i udaraljke Bruna Bjelinskog uz Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem skladateljevog sina Alana Bjelinskog. Na 66. Dubrovačkim ljetnim igrama, kao solist praizveo je Koncert za saksofon i gudački orkestar hrvatskog skladatelja Ivana Končića, dok je na 30. muzičkom biennalu Zagreb praizveo Koncert za alt saksofon i gudače Davorina Kempfa. Svoje kompozicije također su mu posvetili Gordan Tudor, Sara Glojnarić i Ana Horvat.

Član je kvarteta saksofona Ardemus s kojim je zabilježio niz uspješnih koncerata u Europi nastupajući u koncertnim dvoranama kao što su Royal Concertgebouw i Muziekgebouw u Amsterdamu, Vatroslav Lisinski u Zagrebu, Elbphilharmonie u Hamburgu, Konzerthaus u Berlinu. Ardemus kvartet dobitnik je nagrade publike na Grachtenfestival Concours 2016., a u rujnu iste godine kvartet je pobijedio na 13. međunarod-nom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić u Samoboru. Kao jedan od četiri finalista prestižnog natjecanja Dutch Classical Talent Tour & Award 2018/2019, kvartet Ardemus imao je priliku održati turneju po najznačajnijim dvoranama u Nizozemskoj.

Profesor je saksofona na Glazbenom učilištu Elly Bašić u Zagrebu, te je održavao seminare saksofona diljem Hrvatske, u Španjolskoj (Conservatorio Superior de Música de Jaén) i SAD-u (Stephen F. Austin State University). Također predaje na Youngmasters međunarodnoj ljetnoj školi mladih glazbenika u Samoboru.

Lovro je ekskluzivni D’Addario Woodwinds artist.

Pijanist Krešimir Starčević proteklih godina privlači pozornost osmišljavajući i izvodeći koncerte kojima obilježava značajne obljetnice rođenja ili smrti velikih skladatelja. Ove godine su to 150. obljetnice rođenja Sergeja Rahmanjinova i Blagoja Berse. Njihova klavirska trija izveo je uz violinista Marca Grazianija i violončelisticu Laticu Anić na Dubrovačkim ljetnim igrama i Osorskim glazbenim večerima, dok je solo pjesme predstavio uz bas-baritona Krešimira Stražanca na Večerima u sv. Donatu u Zadru, Samoborskoj glazbenoj jeseni, Memorijalu Ranko Filjak u Petrinji, Festivalu hrvatske glazbe u Beču i turneji po Brazilu.

Protekle godine je koncertom Detonijada proslavio 85. rođendan jednog od najvećih hrvatskih živućih skladatelja, Dubravka Detonija, a 2021. godine je po prvi puta u Hrvatskoj integralno izveo Saint-Saënsovu komornu glazbu za klavir i puhače, povodom 100. obljetnice skladateljeve smrti, i to na koncertu otvorenja prve sezone Zlatnog ciklusa Koncertne dvorane Hrvatski dom u Splitu. Povodom 250. obljetnice Beethovenovog rođenja, 2020. je u svom rodnom gradu koncipirao ciklus Beethoven u Velikoj Gorici, u kojem je  izveo njegovu komornu i klavirsku glazbu, a 2018. je po prvi puta u Hrvatskoj integralno odsvirao Debussyjevu komornu glazbu s klavirom, povodom 100. obljetnice skladateljeve smrti. Kao solist nastupio je uz Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Simfonijski orkestar Muzičke akademije u Zagrebu i Zagrebačke soliste, pod ravnanjem dirigenata kao što su Pavle Dešpalj, Mladen Tarbuk i Saša Britvić. Uz već spomenute glazbenike, među njegovim komornim partnerima su flautistica Antonija Jurin Starčević, saksofonist Lovro Merčep, klarinetist Bruno Philipp, trubač Vedran Kocelj te ansambl Zagrebački puhački trio. Svirao je uz udaraljkaše poput Marianne Bednarske, Pei Ching Wu, Javiera Nandayape, Luisa Camacha Montealegra i Filipa Merčepa te je bio umjetnički suradnik Universal Marimba Competition u Belgiji.

 

Starčević je dobitnik Nagrade grada Samobora na natjecanju Ferdo Livadić, Nagrade za najbolju umjetničku suradnju na Tribini Darko Lukić, Dekanove nagrade Muzičke akademije u Zagrebu, prvih i drugih nagrada na regionalnim i državnim hrvatskim natjecanjima, druge nagrade na natjecanju Zlatko Grgošević i treće nagrade na natjecanju zaklade Dino Škrapić. Godine 2018. primio je Nagradu grada Velike Gorice s likom Franje pl. Lučića.

 

Nastupio je na festivalima Tomarimbando u Portugalu, Dani Matice hrvatske u Sarajevu, Muzički biennale Zagreb, Zagrebačkom festivalu klavirskih dua, Inernational Percussion Ensemble Week u Bjelovaru, Riječke ljetne noći, Rapske glazbe večeri, ciklusu Pianofortissimo i mnogim drugima. Godine 2016. sudjelovao je u integralnoj kronološkoj izvedbi Beethovenove 32 sonate – prvom ciklusu održanom u Koncertnoj dvorani Blagoja Berse u Zagrebu. Djelovao je kao gostujući urednik emisije Glazbena kutijica Obrazovnog programa Hrvatskog radija. Od 2009. do 2014. sudjelovao je u organizaciji studentskog koncertnog ciklusa Virtuoso. Godine 2014. i 2015. bio je umjetnički ravnatelj Zagrebačkih ljetni večeri. Izvršni je direktor Hrvatskog društva Aleksandar Skrjabin, od njegova osnutka 2019. godine.

 

Krešimir Starčević počeo je svirati klavir tek u dobi od 12 godina u Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici u klasi Andreje Markulin. Muzičku akademiju u Zagrebu upisuje 2007. u klasi Đorđa Stanettija. Preddiplomski studij završio je 2011. godine Magna cum laude, a diplomski studij 2013. Akademsku godinu 2012./2013. proveo je na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču u klasi Stefana Vladara. Usavršavao se kod brojnih pijanista i pedagoga kao što su Danijel Detoni, Ruben Dalibaltayan, Grigory Gruzman, Naum Grubert, Avedis Kouyoumdijan, Noel Flores i Karl-Heinz Kämmerling.

 

www.kresimir-starcevic.com