petak, 6.11.2020. u 17.45 sati

  • Ulaznica 10,00 kuna

MEDENA ZEMLJA

HONEYLAND

Režija: Ljubomir Stefanov i Tamara Kotevska,

dokumentarna drama / Sj. Makedonija / 2019.,

Uloge: Hatidze Muratova, Nazife Muratova, Hussein Sam

Uvod: Andreja Bratinšćak, prof. psihologije

Medena zemlja (Honeyland) dojmljiv je dokumentarni film iz Sjeverne Makedonije koji je na velika svjetska vrata izašao dvostrukom nominacijom za Oscara (kategorije: Najbolji strani film i Najbolji dokumentarni film). Makedonski dvojac Kotevska i Stefanov, proveo je gotovo tri godine u snimanju svakodnevnice fascinantne i hrabre turske medarice koja je donedavno sa svojom majkom bila jedina stanovnica nedostupnog planinskog mjestašca. Opredjeljujući se za formu opservacijskog dokumentarca, autori distancirano prate njezin duboko posvećen rad s pčelama, iscrpljujuće odlaske na satima udaljenu tržnicu kako bi prodala svoje proizvode, te dirljivo nježan odnos s onemoćalom i nagluhom majkom. Pojava temperamentnih i živopisnih nomada, dijametralno suprotnog načina života i vrijednosti, redateljima je došla kao ludi blagoslov i prilika za razvoj klasičnije narativne strukture s neizbježnom pojavom konflikta. A upravo se u tom na momente šarmantnom i humornom sukobu ogleda suvremeni odnos čovjeka prema prirodi – njegova beskrupulozna eksploatacija i zanemarivanje u slijepoj utrci za maksimiziranjem profita. Medena zemlja utoliko poprima karakter iznimno aktualne osobne i političke geste za očuvanje i održivo korištenje sve manje dostupnih prirodnih resursa. Medarica Hatidže živi s bolesnom majkom i pčelama u izoliranom makedonskom planinskom mjestašcu. Njihov težak, ali harmoničan suživot neočekivano uzdrma dolazak novih susjeda. Mnogobrojna i glasna obitelj predvođena beskrupuloznim pater familiasom Husseinom nastanjuje svoju kamp prikolicu pored Hatidžine kamene nastambe.

Fascinantan film u kojem se ogleda suvremeni odnos čovjeka prema prirodi – njegova nemilosrdna eksploatacija i zanemarivanje u slijepoj utrci za maksimiziranjem profita.

Teme za razgovor: dokumentarni film, prirodni resursi, odnos prema prirodi, ekspoatacija

Izvor informacija: https://www.art-kino.org/hr/film/medena-zemlja 

                            https://www.imdb.com/title/tt8991268/  

Dob: 14+

Nagrade:

Oscar  – nominacija za najbolji strani film i najbolji dokumentarni film, Europske filmske nagrade – nominacija za najbolji dokumentarni film 2019, Sundance IFF 2019 – najbolji dokumentarni film, najbolja fotografija, posebna nagrada žirija, DOC AVIV 2019 – najbolji film, Athens IFF 2019 – najbolji dokumentarni film, Sao Paolo IFF 2019 – nagrada žirija filmskih kritičara za najbolji film, DocsBarcelona 2019 – najbolji dokumentarni film i još 30 drugih nagrada.

Medarica Hatidže živi s bolesnom majkom i pčelama u izoliranom makedonskom planinskom mjestašcu.  Njihov težak, ali harmoničan suživot neočekivano uzdrma dolazak novih susjeda. Mnogobrojna i glasna obitelj predvođena beskrupuloznim pater familiasom Huseinom nastanjuje svoju kamp prikolicu pored Hatidžine kamene nastambe. 

Trajanje: 87 minuta

Ulaznica: 10,00 kuna