27. lipanj / 19.00 sati

OTVORENJE IZLOŽBE MIDHAT AJANOVIĆ: (Kul)tura karikatura uz prisustvo autora

Najavu izložbe mogli bismo započeti i kratkim biografskim podacima iz Wikipedije:

Midhat Ajanović studirao je novinarstvo u Sarajevu i  animaciju u Zagrebu. Magistrirao je 1998. godine i dokktorirao 2009. godine iz filmologije u Švedskoj. Osamdesetih godina režirao je nekoliko kratkih animiranih filmova prikazanih na mnogim međunarodnim festivalima. Od 1994. godine živi i radi u Göteborgu. Profesionalno se bavi pisanjem i crtanjem.

No, reći će i netko: Napokon, Ajan je u našem gradu, više nego u jednodnevnom prolazu.
Povremeni gost, što na predavanjima  tijekom Škola medijske kulture, što u posjeti Školi animiranog filma u kojoj je ostavio svoj potpis – karikaturu na zidiću slavnih osoba iz svijeta animacije koja su u pohodila ŠAF.
Tako će se ovaj put, osim vodeći Internacionalnu filmsku radionicu, predstaviti čakovečkoj publici i kao autor karikatura koje na njemu specifičan način propitkuju ljudsku svakodnevicu, taj „sumrak” civilizacije, bizarnost mas-medija i suvremene kulture, grabež, želju za posjedovanjem prirode. Četrdesetak karikatura odvest će nas u svijet promišljanja, svijet humora i ironije i satire na Ajanov prepoznatljiv način, što crtanja, što pripovijedanja.
Karikature su usko povezane i njime kao animatorom – područje su proučavanja veze između njih i filma, posebice animiranog. Ajanović ističe da se tu radi o prirodnoj vezi organskom spoju dvaju medija i tome da je film asimilirao karikaturu.
Dođite na otvorenje izložbe i upoznajte – Ajana!

 

Tekst: Jasminka Bijelić Ljubić, organizatorica izložbe