CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC – 19. studenoga 2020. do 31. siječnja 2021.

PAVAO VAMPLIN

U ritmu vremena: grafički dizajn Pavla Vamplina

Čakovečki umjetnik Pavao Vamplin (1924.–2000.) aktivno je djelovao u drugoj polovini 20. stoljeća i bavio se nizom područja – od slikarstva i grafike do oblikovanja keramike i grafičkog dizajna. Iako je svojim djelovanjem obilježio vizualne komunikacije u Hrvatskoj od 1950-ih do 1970-ih, njegov doprinos grafičkom dizajnu donedavno je bio neistražen i do sada nije bio predstavljen javnosti u formi izložbe.

Pavao Vamplin, Naslovnica kataloga Jugoslawien auf der Leipziger Messe 1957, 1957., MMČ-19134

Vamplin je diplomirao na zagrebačkoj Akademiji primijenjenih umjetnosti 1955., a već za studija počeo se baviti grafičkim dizajnom. Tijekom aktivnog djelovanja surađivao je s brojnim naručiteljima iz kulturnog i gospodarskog sektora te realizirao plakate za niz manifestacija (npr. Zabavne melodije Opatije iz 1959.). Od 1959. do 1963. bio je zaposlen u Vjesniku te za potrebe toga novinskog i štamparskog poduzeća realizirao brojne oglase, vinjete, prospekte i ostale propagandne materijale u kojima je primjenjivao širok dijapazon pristupa – od kolaža, fotomontaže i crteža do stiliziranih prikaza i poigravanja s natpisima i tipografijom. Od 1963. do 1964. radio je u Jugotonu te pridonio kreiranju vizualnog identiteta tvrtke, ali i onodobne glazbene industrije kroz oblikovanje omota gramofonskih ploča za različite domaće i inozemne izvođače.

Naslovnica i stražnja korica Vjesnikova prospekta, oko 1960., MMČ-19091

Iako je grafički dizajn bio samo jedna od Vamplinovih aktivnosti, u tom je području ostvario zanimljive rezultate: od ranih istraživanja utemeljenih na avangardnim postavkama i mogućnostima medija do oglasa i ilustracija za Vjesnik te opreme gramofonskih ploča za Jugoton u kojima je raspon primijenjenih rješenja varirao od konvencionalnih do inovativnih. Njegov raznorodan opus obilježila su intermedijalna preplitanja te prevođenje slikarskih istraživanja i motivike u domenu grafičkog oblikovanja.

Pavao Vamplin, Omot gramofonske ploče Uspjesi sezone 1, 1964., MMČ-19102

Izložba javnosti po prvi put prikazuje različite segmente dizajnerskog djelovanja Pavla Vamplina koji je rješenjima utjelovio duh i karakter vremena te obilježio svakodnevicu od 1950-ih do 1970-ih. Na izložbi će se kroz raznoliku građu – plakate, nerealizirane skice i realizirane oglase, vizualne identitete različitih proizvoda i tvrtki (Vjesnik, Jugoton, Iskra itd.) te prijedloge opreme knjiga, časopisa i rješenja gramofonskih ploča – prikazati raspon Vamplinova djelovanja te njegov doprinos hrvatskom grafičkom dizajnu druge polovine 20. stoljeća.

Idejna rješenja za etikete alkoholnih pića, 1954.-1955.

Lovorka Magaš Bilandžić

Suorganizator: Muzej Međimurja Čakovec

Autorica izložbe: doc. dr. sc. Lovorka Magaš Bilandžić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Kustosica izložbe: Erika Nađ-Jerković, Muzej Međimurja Čakovec

Reklamni oglas Pavla Vamplina do 1960.