29. lipnja 2024.

18.00 sati

Radionica će se održati od 23.6.-30.6.2024., uz goste iz Švedske, Poljske, Mađarske i Hrvatske. Ovogodišnji voditelji su dr.sc. Midhat Ajanović i dr. Geza M. Toth., sveučilišni profesori filma, ali i animatori, karikaturisti, glazbenici.

Uz glavne radionice održat će se i radionica karikatura Damira Novaka te će se otvoriti izložba karikatura Midhata Ajanovića. Izložba će biti otvorena 27.6. u 19 sati u Galeriji Centra za kulturu Čakovec, a bit će ju moguće razgledati do 1.9.2024. Izložba je dio programa Čakovečkog ljeta i realizira se u suradnji s CZK Čakovec.

O voditeljima:

Dr. Midhat Ajanović

Dr. Midhat Ajanović studirao je novinarstvo  u Sarajevu i učio animaciju u Zagrebu. Magistrirao je 1998. godine i doktorirao 2009. godine iz filmologije u Göteborgu, Švedska. Osamdesetih godina režirao je nekoliko kratkih animiranih filmova prikazanih na mnogim međunarodnim festivalima. Od 1994. godine živi i radi u Göteborgu. Profesionalno se bavi pisanjem i crtanjem.

Podučavao je povijest filma i animacije na Višoj školi za animaciju u Eksjöu, a od 2004. godine predaje povijest animacije na Odjelu za filmske studije Sveučilišta u Göteborgu. Do sada je objavio nekoliko romana te više knjiga karikatura i strip-albuma. Stripovi rađeni po njegovim scenarijima objavljeni su na bošnjačkom, švedskom i talijanskom jeziku. Njegov roman “Jalijaš” doživio je i švedsko izdanje pod nazivom “Värstingen från Sarajevo” (u prijevodu Huligan iz Sarajeva), UNA Förlag, Göteborg. Dobitnik je nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije Na Svjetskom festivalu animiranog filma – Animafest Zagreb 2006.

Ajanović je stalni suradnik Bosanske pošte u kojoj ima svoju kolumnu pod naslovom “Imaginarna pisma”, a također redovito objavljuje članke i eseje u dnevniku “Göteborgs-Posten”.

 

sc. Geza M. Toth

Aktivan kao redatelj od 2009. Poučava animaciju od 1994. godine na prestižnim akademijama poput MOME – Moholy-Nagy University of Art and Design, Royal College of Art in London, Babeș–Bolyai University i University of Theater and Film Arts in Budapest, gdje je bio rektor od 2014-2019. Od 2002, vodi East-European animacijski studio – KEDD. Član je Američke filmske akademije i Internacionalne akademije televizijske umjetnosti i znanosti. Umjetnik je širokog područja stvaranja, ne preza od novih dramaturških i vizualnih načina pripovijedanja. Autor je kratkih filmova (Maestro, Ergo, Mama, Yes, Icar, The Pied Piper of Hamelin) i nekih  kazališnih produkcija (Nibelungen – Das Rheingold, Prince Bluebeard’s castle, St. Matthew Passion, XYZ, The Miraculous Mandarin), edukacijskih filmova (The history of Hungarian Opera, Opera130 – The Palace on the Boulevard), animiranih serija i dugometražnih animiranih filmova unutar svog studija KEDD.

Završna produkcija ŠAF-ovih filmova te filmova s radionice bit će 29.6. u 18 sati u dvorani Centra za kulturu Čakovec.

Ulaz na sve programe je besplatan.