• srijeda / 12.10.2022. / 16:00 sati / DVORANA CENTRA ZA KULTURU

UMJETNIČKA ORGANIZACIJA  KAZALIŠNA DRUŽINA „SMJEŠKO”

SVE 5!

Režija: Petra Mrduljaš 

Uloge:

EVA – Lidija Kraljić

MIRON – Boris Barukčić

KLARA – Mirna Ostrošić

Trajanje: 60 minuta

Uzrast: 11+

 

O predstavi

Predstava govori o sve učestalijoj pojavi kod adolsecenata-otuđenosti i anksioznosti, a koja se javlja već u najranijoj adolescentskoj dobi, počevši od 10 godina, te je često neprepoznata uopće kao problem. Internet i današnje tehnološke pogodnosti još više utječu na sve učestaliju potpunu isključenost iz društva, time i pojava pomanjkanja ljudskosti i empatije prema okolini sve je izraženija među populacijom 10+.

Djeca su u današnje vrijeme već od školskih dana izložena velikim pritiscima. Upravo u formativnim godinama od njih društvo zahtijeva da briljiraju na svim područjima. Moraju imati izvrsne ocjene jer im o njima ovisi budućnost, moraju ispuniti roditeljska očekivanja, moraju, moraju, moraju… od tih silnih obveza gube ono najdragocjenije − svijest da su dovoljni,  da su dovoljno dobri upravo onakvi kakvi jesu. Dok nastoje izgraditi svoj identitet, okolina im zahtijevajući savršenstvo zapravo izmiče uporište pod nogama. U tom turbulentnom razdoblju djeca često imaju dojam da su kao brod u oluji, bez sidra i sigurne luke pa se katkad povlače u sebe, a u krajnjim slučajevima, mogu početi koketirati sa smrću − samoozljeđivanjem, opijanjem i sličnim bjegovima.

U ovoj priči pratimo djevojčicu Evu koja se doselila s roditeljima u Zagreb početkom sedmog razreda. Uz nju je nova prijateljica Klara koja joj nastoji pomoći da se prilagodi, ali upoznaje i fatalnog Mirona, manipulativnog i zapravo duboko nesretnog dječaka koji će je pogurati prema autodestrukciji. Eva će morati naučiti da ne treba uvijek biti „sve pet“ te da je moguće prihvatiti životne neizvjesnosti i vlastite nesigurnosti, jer kvalitetan odnos prema sebi se uči, korak po korak. I to ne samo u tinejdžerskoj dobi.

Ulaznica: 30,00 kuna / 3,98 €