Dvorana Zrinski / Scheier

Tribina Čakovec četvrtkom / 9.5.2024. / 20.00 sati

  • Koncert / Večer laureata / Mirela Ivičević

PROGRAM:

Mirela Ivičević: Chain reaktion

Lucija Stilinović, flauta

Mirela Ivičević: Subsonically Yours

Ansambl Synchronos:

Dani Bošnjak, flauta

Abdul-Aziz Hussein, klarinet

Mario Lončar, truba

Vlatka Peljhan, violina

Smiljan Mrčela, violončelo

Ivana Kuljerić, udaraljke

Petar Hlašć, harmonika

Mia Elezović, klavir

Ivan Josip Skender, dirigent

 Josip Štolcer Slavenski: Šest narodnih – suita za gudače

Svatovska – Sljepačka – Šaljivka – Jesenske noći

Dilberka – Rugalica 

Gudački kvartet Sebastian:

Anđelko Krpan, violina

Teodora Sucala Matei, violina

Tajana Škorić, viola

Zlatko Rucner, violončelo

Josip Štolcer Slavenski: Pjesme moje majke

Međimurje, kak si lepo, zeleno

Tu za repu, tu za lan

Imala je majka tri jedine ćerke

Raca plava po Dravi

Katarina Toplek Horvat, sopran

Gudački kvartet Sebastian

  • O izvođačima

Lucija Stilinović / Ansambl Synchronos / Katarina Toplek Horvat / Kvartet Sebastian

Lucija Stilinović

Flautistica Lucija Stilinović aktivna je solistica, komorna i orkestralna glazbenica. Nastupila je na najpoznatijim glazbenim festivalima za klasičnu glazbu u Hrvatskoj, kao što su: Osorske Glazbene Večeri, Festival sv. Marka, Samoborska Glazbena Jesen (gdje je praizvela skladbu Chain Reaktion Mirele Ivičević), Scena Amadeo i Dubrovačke ljetne igre. Osvojila je brojne nagrade na poznatim natjecanjima, a dobitnica je i nekoliko stipendija. Nastupala je kao solistica s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Zagrebačkim solistima, Tamburaškim orkestrom HRT-a, ansamblom Antiphonus, Acoustic Project Strings, Varaždinskim komornim orkestrom i orkestrom Zagrebačke filharmonije te je održala mnoge recitale u Hrvatskoj i inozemstvu. Surađivala je s mnoštvom internacionalno poznatih glazbenika i dirigenata. Uz završenu Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi Renate Penezić, diplomirala je na Manhattan School of Music u klasi Roberta Langevina, solo flautista Njujorške filharmonije, a bila je i studentica Kraljevskog konzervatorija u Antwerpenu gdje je završila dodiplomski studij i stekla bakalaureat. Uz flautu, Lucija svira i piccolo te se usavršavala kod brojnih uglednih flautista, piccolista i pedagoga.

U sezoni 2022./23. Lucija svira Prvu (Tutti) flautu u Zagrebačkoj filharmoniji.

Ansambl Synchronos

Ansambl za suvremenu glazbu Synchronos, baziran u Zagrebu, posvećen je izvedbi aktualnih skladatelja te općenitom osvježavanju hrvatske glazbene scene, ali i upoznavanju publike sa stilski suvremenijim glazbenim jezikom. Djeluje u sastavu: Dani Bošnjak (flauta), Abdul-Aziz Hussein (klarinet), Mario Lončar (truba), Vlatka Peljhan (violina), Smiljan Mrčela (violončelo), Ivana Kuljerić (udaraljke), Petar Hlašć (harmonika) i Mia Elezović (klavir) uz dirigenta Josipa Skendera. Svojim izvedbama članovi ansambla odmiču se od već prepoznatljivih tonskih utjecaja postmodernističkog razdoblja. Štoviše, odabirom specifičnog repertoara sudjeluju u kreaciji novih skladbi živućih skladatelja te svojim izvedbama oblikuju idejne obrasce i nadilaze sve zvučne izazove zapisane u tim partiturama. Ansambl inzistira na ideji izvođenja aktualne, ponekad i eksperimentalne suvremene glazbe, uz usku suradnju sa samim skladateljima. Razbijanje klasična koncepta slušanja glazbe još je jedna od vizija Ansambla Synchronos, s obzirom da Ansambl i izvodi glazbu koja ne odgovara klasičnom konceptu.

Od samoga začetka ansambl je održao niz uspješnih koncerata, radionica i interaktivnih predavanja, uživo i putem interneta, uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, Hrvatskoga društva skladatelja, Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Austrijskog kulturnog foruma, Zaklade Ernst von Siemens i drugih.

Među brojnim skladateljima s kojima je ansambl surađivao i izvodio njihova djela su Mladen Tarbuk, Dubravko Detoni, Frano Đurović, Marko Slaviček, Sanda Majurec, Tibor Szirovicza, Reiko Fütung, Andys Skordis, Brigitta Muntendorf, Nina Šenk, Nico Muhly i Malika Kishino.

Katarina Toplek Horvat

Katarina Toplek Horvat magistrica je pjevanja koje je završila na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Područni odsjek Rijeka, u klasi prof. Olge Šober. U travnju 2014. Debitirala je u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci ulogom Čobančeta u operi  Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca. Iste godine i sljedećih godina pjeva Philadela iz Kralja Arthura, Aninu iz La Traviate, Idu iz operete Šišmiš, uloge Revirnikove i Pani Pasekove iz opere Mala lukava lisica te Nellu u operi

  1. Schicchi. Nastupala je s Varaždinskim komornim orkestrom, Riječkim opernim orkestrom te drugim vokalnim i instrumentalnim sastavima. Sudjelovala je na raznim međunarodnim natjecanjima gdje je ostvarila zapažene rezultate. U lipnju 2017.g. magistrirala je ulogom Jelene u operi Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca u Osječkom narodnom kazalištu. Aktivno sudjeluje na seminarima istaknutih pedagoga. Trenutačno je solistica i vodeći sopran u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku gdje pjeva glavne i naslovne uloge kao što su: Micaela iz opere Carmen, Adina iz opere Ljubavni napitak, Grofica Almaviva iz opere Figarov pir, Marženka iz opere Prodana nevjesta, Sylva Varescu iz

operete Kneginja čardaša,  Hanna Glawari iz operete Vesela

udovica, itd.

Gudački kvartet Sebastian

Gudački kvartet Sebastian osnovan je 1990. godine, a preteča mu je bio Kvartet muzičke omladine Zagreb koji je djelovao od 1982. godine. Repertoar Kvarteta obuhvaća širok raspon glazbenog stvaralaštva od renesanse do suvremene glazbe s naglaskom na izvedbama djela hrvatskih autora. Praizveli su niz kvartetskih skladbi B. Papandopula, A. Klobučara, A. Igreca, N. Firšta, D. Bukvića, S. Drakulić, M. Prohaske, B. Šipuša, M. Kichla, A. Knešaureka, V. Nježića, G. Tudora, T. Uhlika…, od kojih su mnoge nastale na njihov poticaj i njima su posvećene. Godine 2002. pokrenuli su ciklus koncerata u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u kojem su ugostili ugledne svjetske glazbenike, primjerice Milana Turkovića, Michaela Martina Koflera, Paula Meyera, Erica Tanguya, Aleksandra Serdara, Claru Dent, Pierluigia Camiciu, Gustava Tavaresa, Olivera Triendla, Đorđa Stanettija, Rubena Dalibaltayana, Martinu Filjak, Nadu Majnarić, Boštjana Lipovšeka, Roberta Belinića, Krešimira Bedeka, Marka Genera i mnoge druge. Za diskografsku kuću Croatia Records snimili su 11 CD-a od kojih su tri osvojili nominacije za diskografsku nagradu Porin. Godine 2005. kvartet Sebastian je dobio diplomu Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Povodom 30 godina postojanja, 2020., Kvartetu Sebastian je uručena Plaketa Hrvatskog društva skladatelja, Povelja Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika, te Plaketa Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Izdavačka kuća Leykam International je objavila monografiju Gudački kvartet Sebastian – naših 30 godina.

ULAZ SLOBODAN