Subota, 6. srpnja 2024., 18.30 sati

Lokacija: Zmajev vrt, Železna gora 5, Štrigova

KONCERT: À la Turk

PRODAJA ULAZNICA: Tisak plus Čakovec, Ulica kralja Tomislava 18 i na ulazu u Zmajev vrt na dan koncerta

IZVOĐAČI:

Tina Drole, mezzosopran

Tina Drole odrasla je u slovenskim planinama, gdje je sa svojom obitelji često svirala narodnu glazbu. Svoje oduševljenje tom glazbom prenijela je i u svijet opere. Znatiželjom i prirodnim nagonom za istraživanjem otvorila je nove muzičke prostore ovladavši pritom sviranjem klavira, orgulja i harmonike, a istovremeno postaje virtuoznom jodlericom i entuzijastičnom opernom pjevačicom. Put od Ljubljane do Beča, Bruxellesa i Münchena odveo ju je konačno u Kölnsku operu, gdje igra uloge poput 3. Magd u Elektri Richarda Straussa, Mercedes  u operi Carmen Georgesa Bizeta ili Antona u dječjoj operi Pünktchen i Anton Ivána Eröda.

Wolfgang Stefan Schwaiger, bariton

Bariton Wolfgang Stefan Schwaiger rođen je u Innsbrucku 1991. godine. Najprije je učio svirati blok-flautu, a zatim trubu i klavir. Bio je i član dječačkog zbora. U njegovoj se obitelji često svirala narodna glazba pa se u njemu već u ranoj mladosti probudila želja da postane glazbenik. Ovaj mladi bariton studirao je na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču, a bio je i član opernog studija Opere u Kölnu i festivala u Bregenzu te je tijekom studija osvojio nekoliko natjecanja. Wolfgang je član ansambla Opere u Kölnu od 2016., gdje je tumačio uloge Guglielma u Così fan tutte i Papagena u Čarobnoj fruli Wolfganga Amadeusa Mozarta, Dandinija u Pepeljugi Gioachina Rossinija, Neda Keenea u Peteru Grimesu Benjamina Brittena i Figara u Rossinijevu Seviljskom brijaču. Posljednjih je godina gostovao u Teatru Real u Madridu, u Elbphilharmonie u Hamburgu, u Pariškoj i Kölnskoj filharmoniji, u Državnoj operi u Hannoveru, na festivalu u Bregenzu, u Državnom kazalištu u Darmstadtu, u Tiroler Landestheateru u Innsbrucku te u Operi Vlaanderen.

Miljenko Turk, bariton

Bariton Miljenko Turk rođen je i odrastao u Čakovcu. Njegova strast za glazbu i pjevanje prepoznata je u ranoj mladosti pa već kao dječak upisuje osnovnu glazbeno-umjetničku školu u rodnom Čakovcu i srednju glazbenu školu u Varaždinu. Nakon toga, završava studij na Sveučilištu za glazbu i scensku umjetnost u Grazu, a zatim i studij kod Hansa Sotina na Sveučilištu za glazbu i ples u Kölnu.

Köln je postao njegov drugi dom, kako na poslovnom tako i na privatnom planu. Već za vrijeme studija bio je član Kölnskog opernog studija i ansambla Kölnske opere, čiji je član i danas. Dana 22. svibnja 2022. Miljenko Turk imenovan je Kammersängerom grada Kölna u znak priznanja i počasti za njegova pjevačka i glumačka postignuća te zasluge u Kölnskoj operi. Već 2006. godine Miljenku Turku dodijeljena je nagrada Offenbach za brojne uspjehe i postignuća.

Godine 2004. debitirao je u Semperoperi u Dresdenu i na Wagnerovu Festivalu u Bayreuthu. Uslijedili su angažmani na festivalima u Salzburgu, Bayreuthu, Eutinu, Schlossfestspiele u Ludwigsburgu, festivalu Styriarte u Grazu, Maggio Musicale u Firenci, Garsington Opera Festival u Engleskoj, Théatre des Champs-Élysée i Opera Bastille u Parizu, Opera National du Rhin u Strasbourgu, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, u Volksoper u Beču, u državnim operama u Stuttgartu i Berlinu, u Državnoj opereti u Dresdenu, u operama u Leipzigu i Rostocku, u Teatru Massimo u Palermu te u Teatru Monte Carlo. Također je gostovao u Kraljevskoj operi Muscat u Sultanatu u Omanu, na Tongyeong Music Festivalu u Južnoj Koreji i u teatru Tokyo Bunka Kaikan u Japanu.

Miljenko Turk ima i širok koncertni repertoar, a nastupao je u filharmonijama u Kölnu, Münchenu, Düsseldorfu, Berlinu, u Elbphilharmonie u Hamburgu te u Amsterdamu i u Parizu.

Nastupao je i radio sa svjetski poznatim dirigentima, redateljima i skladateljima kao što su Valerij Gergiev, Pierre Boulez, Peter Ruzicka, François-Xavier Roth, Thomas Hengelbrock, Wolfgang Rihm, Peter Konwitschny, Christoph Schlingensief i Markus Stenz.

Uključen je u razne projekte širenja glazbe kroz neposredan kontakt sa školarcima i veseli se mladoj publici. Kao vrstan docent pjevanja svoje znanje i iskustvo prenosi na mlađe naraštaje. Također, njegova glazbena stručnost čini ga traženim i cijenjenim članom mnogobrojnih natjecanja i žirija.

Miljenko Turk danas vlada njemačkim jezikom jednako suvereno kao i svojim materinjim jezikom, hrvatskim. Također govori engleski, talijanski, ruski, japanski i francuski.

Orkestar Mladih Glazbenika

Organizacija mladih glazbenika osnovana je 2017. godine na inicijativu studenata Muzičke akademije u Zagrebu, s ciljem šireg upoznavanja i promicanja klasične glazbe te njegovanja glazbene kulturne baštine, posebice među mladima. Udruga je započela svoje djelovanje jednom sekcijom, Orkestrom mladih glazbenika, a s vremenom je proširila svoje područje djelovanja sekcijom Orguljaša, sekcijom muzikologa FusNota te sekcijom Virtuoso, koja organizira koncerte studenata Muzičke akademije.

Orkestar mladih glazbenika ostvario je brojne nastupe u koncertnim dvoranama i drugim prostorima u Zagrebu, Varaždinu, Pregradi, Šibeniku, Tribunju, Makarskoj i Podgori. Od tih nastupa posebno valja istaknuti izvedbe zahtjevnih djela kao što su Requiem Gabriela Faurea, Zagreb, Pregrada, 2017.; Te deum Marca Antonia Charpentiera (uz pjevački zbor Capella juris Pravnog fakulteta u Zagrebu ), Zagreb, 2017.; Stabat mater Giovannija Battiste Pergolesija (s umjetničkom organizacijom Vox Artis), Zagreb – Pregrada – Šibenik, 2018.; Requiem Wolfganga Amadeusa Mozarta (s udrugom Vox Artis i zborom Ivan Goran Kovačić), Zagreb, 2018.; Bolero Mauricea Ravela, Zagreb, 2018.; nastup na Muzičkom biennalu Zagreb, 2019.; ljetnu turneju Šibenik – Makarska – Podgora, 2019.; koncerte Magic musical, Velika dvorana Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, Zagreb, 2018., Filmska glazba, Hrvatski glazbeni zavod, Zagreb, 2020. i Evelin (uz sopranisticu Evelin Novak i Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu), HNK u Varaždinu i HNK u Zagrebu, 2021.; izvedbe glazbeno-scenskih djela poput monoopere Dnevnik Anne Frank Grigorija Frida (u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Varaždinu), HNK u Varaždinu, 2020., opere Bastien i Bastienne Wolfganga Amadeusa Mozarta (u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Varaždinu), HNK u Varaždinu, 2021. i opere Opsada Korčule izvedene povodom 450. godišnjice opsade Korčule na trgu sv. Justine u Korčuli, 2021.; te dva simfonijska koncerta u dvorani Glazbene škole u Požegi održana 2022. i 2023. godine.

Orkestar mladih glazbenika jedan je od utemeljitelja Ljetnog glazbenog kampa osnovanog 2022. godine u Križevcima.

Sezonu 2021./2022. Orkestar otvara koncertom u Hrvatskom glazbenom zavodu, a sezonu 2022./2023. u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Od rujna 2021. Matija Fortuna šef je dirigent orkestra, pod čijim vodstvom orkestar nastupa u Berlinu povodom 30. obljetnice hrvatsko-njemačkih diplomatskih odnosa.

Matija Fortuna, dirigent

 

PROGRAM:

Leonard Bernstein, SOMEWHERE

Tina Drole, mezzosopran; Wolfgang Stefan Schwaiger, bariton; Miljenko Turk, bariton

Gioacchino Rossini, Seviljski brijač, uvertira

Gioacchino Rossini, Seviljski brijač, LARGO AL FACTOTUM, arija Figara

Wolfgang Stefan Schwaiger, bariton

Camille Saint-Saëns, Samson i Dalila, MON CŒUR S‘OUVRE À TA VOIX, arija Dalile

Tina Drole, mezzosopran

Albert Lortzing, Der Wildschütz, HEITERKEIT UND FRÖHLICHKEIT, arija Grofa von Eberbacha

Miljenko Turk, bariton

Wolfgang Amadeus Mozart, Don Giovanni, DEH VIENI ALLA FINESTRA l, arija Don Giovannija aranžirana za duet

Wolfgang Stefan Schwaiger, bariton; Miljenko Turk, bariton

Wolfgang Amadeus Mozart, Don Giovanni,  LA CI DAREM LA MANO, duet Zerline i Don Giovannija aranžiran za tercet

Tina Drole, mezzosopran;  Wolfgang Stefan Schwaiger, bariton; Miljenko Turk, bariton

Charles Gounod, Faust, AVANT DE QUITTER CES LIEUX, arija Valentina

Wolfgang Stefan Schwaiger, bariton

Petar Iljič Čajkovski, Evgenin Onjegin, ВЫ МНЕ ПИСАЛИ, НЕ ОТПИРАЙТЕСЬ, arija Onjegina

Miljenko Turk, bariton

Johann Strauss mlađi, Šišmiš, ICH LADE GERN MIR GÄSTE EIN, arija princa Orlofskog

Tina Drole, mezzosopran

Johann Strauss mlađi, Šišmiš, IM FEUERSTROM DER REBEN, tercet

Tina Drole, mezzosopran; Wolfgang Stefan Schwaiger, bariton; Mijenko Turk, bariton

***

Jean Jacques Offenbach, La Périchole, JE SUIS GRISE, arija La Périchole

Tina Drole, mezzosopran; Miljenko Turk, klavir

Emmerich Kálmán, Kneginja čardaša, GANZ OHNE WEIBER GEHT DIE CHOSE NICHT, arija Bonija aranžirana kao duet

Wolfgang Stefan Schwaiger, bariton; Miljenko Turk, bariton

Gioacchino Rossini, Seviljski brijač, UNA VOCE POCO FA, arija Rosine

Tina Drole, mezzosopran

Giuseppe Verdi, La Traviata, DI PROVENZA IL MAR, arija Germonta

Miljenko Turk, bariton

Giacomo Puccini, Manon Lescaut, intermezzo 3. činu

Kompilacija slovenskih, austrijskih i hrvatskih pjesama s harmonikom, gitarom i klavirom bez orkestra

Tina Drole, mezzosopran; Wolfgang Stefan Schwaiger, bariton; Mijenko Turk, bariton

Giuseppe Verdi, La Traviata, LIBIAMO (Brindisi)

Tina Drole, mezzosopran; Wolfgang Stefan Schwaiger, bariton; Mijenko Turk, bariton